Kyststien er en kulturperle som strekker seg langs en stor del av kysten langs Hurumlandet. Den går gjennom skog, langs veier, over svaberg og på stier og de fleste steder er den skiltet slik at man vet hvilken rute man går. Det er også mulig å få informasjon om turen på informasjonskontoret og på nettet finnes det flere kart over de ulike turene man kan gå langs Kyststien. En av dem går fra Sætre, som også er administrasjonssenteret i Hurum Kommune, i allefall frem til kommunesammenslåingen i 2020. Herfra kan man gå til Sandspollen og derfra til Storesand. Turen begynner ved marinaen i Sætre og det er mulig å nyte en god lunsj før dere begynner å gå. Det er flere spisesteder i Sætre og rundt marinaen.

Sætre – Sandspollen

Den første delen følger gangveien ved Sætrevei og derfra går dere til venstre ved Engeneveien og går forbi et gårdstun på Kongsdelveien. Rett etter gårdstunet passerer dere Kongsdelene kirke, som er en koselig liten trekirke fra 1905. Kyststien fortsetter videre oppover bakkene til Verpentjernene, videre langs Verpenveien og når veien svinger går man rett frem og inn på en sti. Her krysser dere en bekk og litt lengre fremme kommer dere frem til Verpen badeplass. Det er også fine badeplasser i Sandspollen og dere kommer ditt ved å følge stien videre langs sjøen. I Sandspollen er det også bryggeanlegg for småbåter og utedoer om noen skulle trenge dette. Vær oppmerksom på at denne turen går på veier og gangveier samt kuperte stier. Det er derfor ikke mulig å gå med barnevogn på hele turen. Om dere kommer i bil til Sætre eller Sandspollen (turen kan følges begge veier), så er det mulig å parkere på parkeringsplassene ved Sandspollen eller i Sætre.

Sandspollen – Kinnartangen – Slottet

Det enkleste er å kjøre til Sandspollen og parkerer bilen der. Herfra går kyststien for det meste på en sti i skogen langs vannkanten og på en del av turen er det heller ikke mulig å bruke sykkel. Det første stykke av kyststien går ut mot Kinnartangen. Når dere kommer ut på selve tangen er det fine svaberg hvorfra dere kan bade hvis dette frister og her er også en utedo. Kyststien fortsetter sørover og fra østsiden av tangen har man en flott utsikt til Oscarsborg og senere helt til Drøbak. Underveis mot Slottet er det enda en badeplass på Neset. Før dere er fremme ved Slottet kommer dere forbi Jetéen som er en steinmur bygd under vannet. Denne ble satt opp i 1879 og sikret at båter som skulle inn mot Oslo og derfor måtte mellom Håøya og Storesand. På den måten måtte de passere Oscarsborg festning sine kanoner og kunne bli stoppet om det ble nødvendig.

Tofte – Rødtangen – Holmsbu

Den kanskje fineste delen av kyststien finnes på strekningen mellom Tofte og Holmsbu. Den er også en av de lengste med sine 15 km, men det er absolutt verdt turen. Her går dere på en av Oslofjordens mest uberørte kyststistrekninger og kan nyte den fantastiske naturen. Langs stien er det flere flotte bade- og fiskeplasser som er fremkommelig for de fleste. Noen av dem har en litt bratt adkomst, men for det meste går man nær vannkanten og kan nyte utsikten mot Horten, Holmestrand og Jeløya. Da turen er ganske lang anbefales det å ta med seg en god lunsj som kan nytes underveis i nydelige omgivelser og når dere kommer frem til Holmsbu kan dere kose dere på en av spisestedene før dere tar buss eller taxi tilbake til Tofte.