På det som kalles for Hurumlandet i Hurum kommune finnes det et lite tettsted med 300 innbyggere. Det heter Holmsbu og er et yndet mål for turister, spesielt om sommeren hvor det er mulig å kose seg ved de mange badeplassene langs fjorden og nyte god mat på et av serveringsstedene. I Holmsbu finnes det også et par butikker, et havnekontor, et spa og et kunstgalleri. Faktisk har mange kunstnere bodd i Holmsbu i perioder og dette er en av grunnene til at det nå finnes et galleri her. Blant de mest kjente Holmsbu-malerne finner vi Henrik Sørensen som ble født i Sverige og flyttet til Norge som 12-årig sammen med sin far. Han ble utdannet kunstner ved først å gå på Statens håndverks- og kunstindustriskole og siden fortsatte han sine studier i København og i Paris hos Henri Matisse i 1910.

Sørensens betydning

Henrik Sørensen er av mange karakterisert som Norges første ekspresjonistiske maler og det var hans bilde Svartbekken fra 1909 som ga han denne tittelen. Men på dette tidspunkt var det også flere av hans malerier som hadde en uren fargeholdning og vi skal derfor helt frem til 1914 før han fikk sitt store gjennombrudd. Senere malte en rekke bilder av sin kone og de bosatte seg i Paris etter første verdenskrig. Siden flyttet de tilbake til Oslo i 1927 og kjøpte et sommersted i Holmsbu. Det var samme stedet som de hadde leid mange ganger tidligere om sommeren og Henrik Sørensen følte allerede på det tidspunktet, en sterk tilknytning til Holmsbu. Når de oppholdt seg på sommerstedet var Henrik Sørensen veldig produktiv og derfor er det en lang rekke av hans senere malerier som ble til her. Holmsbu fungerte som kunstnerkoloni i en periode over 50 år og av andre kunstnere som så stedet sitt potensiale kan nevnes Wold-Thorne og Erichsen. Billedgalleriet som finnes her i dag ble opprettet til ære for Henrik Sørensen.

Hurum og området rundt

Holmsbu ligger som bekjent i Hurum Kommune. Hurum er kanskje mest kjent i dag for sin tilknytning til Oslofjordtunnelen som forbinder Hurumhalvøya med Akershus fylke på den andre siden av Oslofjorden. Selve Hurum er ikke noe stort sted og består primært av tettstedene Sætre, Holmsbu, Tofte og Filtvet samt et par mindre tettsteder. I kommunen finner man en av de eldre kirker i Norge, Hurum Kirke som ble bygd i 1150.

Av andre interessante severdigheter i Hurum kommune kan nevnes Filtvet fyr, det eneste operative fyr i Buskerud fylke. Det ligger på den sørligste spissen av Hurumlandet og har stor betydning for skipstrafikken når de skal passere et av de trangeste stedene i Oslofjorden. Fyret ble til i 1840 og allerede den gangen var det mye trafikk som skulle den veien inn mot Oslo. Fyrbygningen står i dag stort sett som da det ble bygget, men har selvsagt fått en rekke tekniske forbedringer siden den gangen. På 1980-tallet ble det satt opp et nytt og full-automatisert fyr foran det opprinnelige fyrtårnet og det har derfor ikke bodd noen fyrmester i her siden 1985.

Villa Malla

I 2007 åpnet det et samlingssted for Holmsbu og området rundt. Det heter Villa Malla og har siden åpningen vært svært populært for båtfolk og andre som oppholder seg i området. Det kommer til og med folk direkte fra Oslo for å oppleve stemningen her om sommeren og med direkte buss fra Oslo er det enkelt å komme seg hit. Fra Holmsbu er det kun ti minutter i bil til man er fremme ved Villa Malla. Stedet har en stor terrasse hvor folk kan kose seg på dagtid i solen og når solen går ned blir det tent ild i peisen og de store arabiske lyktene.