Hurum har en lang og storslått kystlinje med nydelig natur og flere severdigheter i form av kulturminner og landskaper som ikke finnes mange andre steder i Norge. Av den grunn har det blitt til en egen kulturminnevei i Holmsbu som slynger seg ned langs fjorden, mellom Holmsbu og Rødtangen. De to stedene er kanskje ikke de største i Hurum Kommune, men kanskje de mest kjente, spesielt for turister som besøker Hurumlandet. Men det finnes også flere interessante bygg som bør oppleves når man først er på besøk her. En av disse er Oslofjordens kanskje viktigste fyr, nemlig Filtvet fyr.

En viktig rolle

Filtvet fyr ligger helt på sydspissen av Hurum halvøya og det er også her at Oslofjorden blir veldig trang. Derfor var det nødvendig å bygge et fyr her etter hvert som det ble mer og mer trafikk inn og ut av datidens Christiania eller Oslo som vi kjenner hovedstaden som i dag. Fyrstasjonen har vært fredet siden 1997 og i dag har den kun funksjon som vartegn og brukes en del til forskjellige arrangementer. Hele sommeren er det også mulig å bruke den store hagen og tilhørende strandlinje til å bade eller bare nyte solen. Selve den praktiske funksjon som fyrtårn for passerende skip har for lengst blitt tatt over av et nytt og mer moderne fyr rett ved siden av.

Lyset eller fyrlykta ble tent for første gang i 1840 i datidens Filtvet Fyrstasjon. Det var i begynnelsen egentlig kun en lykt som hadde blitt satt opp på gavlveggen til en privat bolig, men etter hvert som trafikken på vannet økte, ble det bestemt i 1874 at det skulle bygges en egen fyrstasjon. Denne sto ferdig i 1877 og samtidig hadde det blitt innredet en egen leilighet i bygget slik at en fyrmester kunne bo der og betjene fyrstasjonen.

Tåkeklokka

Oppe i bygget andre etasje var fyrlykta installert, men når været var særlig dårlig, spesielt når det ble tåke, så hjalp lyset fra lykta ikke så mye. Derfor ble det satt opp en tåkeklokka. Denne ble satt inn i et lite tårn, som var bygd på taket, og her slo en hammer på klokka hvert 4.sekund når det var tåke. Hammeren ble drevet av et urverk som fyrvokteren trakk opp etter behov. Som tiden gikk ble jobben til fyrmesteren noe enklere da det ble installert en rekke forbedringer. Men vi skulle frem til 1919 før fyret fikk elektrisitet. Til gjengjeld var Filtvet fyr et av de første i Norge til å bli tilkoblet strømnettet og så snart dette skjedde ble klokketårnet revet og det ble i stedet satt opp en elektrisk tåkesirene.

Som i mange andre bransjer, så tok elektronikken mer og mer over og da fyrvesenet begynte å automatisere de norske fyr, så kom turen selvsagt også til Filtvet fyr. I 1985 ble fyret automatisert og den siste fyrmester flyttet ut. Det ble satt opp et nytt fyr og dette står den dag i dag foran det gamle bygget på en betongsøyle. Men siden fyret har hatt en såpass stor betydning gjennom tiden ble det bestemt at den gamle bygningen skulle fredes og dette skjedde i 1997. Et par år senere ble den overdratt til Hurum kommune og siden da er det foreningen Filtvet Fyrs Venner som står for vedlikehold og samtidig drifter arrangementer som blir avholdt i eller rundt fyret.