Mange foretrekker å reise til en campingplass når årets ferie skal planlegges. Selv om Rødtangen Camping ikke hører til de største i landet vårt eller den campingen med flest fasiliteter, så er den populær som aldri før og mye av dette skyldes de flotte omgivelsene. Her langs Drammensfjorden er det en lang og barnevennlig strand samtidig med at dere finner de fleste nødvendige fasiliteter som trengs når man er på campingferie. Med sine rundt 200 plasser er det ikke for ensomt i høysesongen og ikke for overfylt heller. Men når vi snakker om fasiliteter på en campingplass og på overnattingssteder generelt, hva er det da vi egentlig ser etter?

Forskjell på overnattingssteder

Det er stor forskjell på overnattingssteder og de fasiliteter vi ønsker oss. På en campingplass har vi ofte litt lavere forventninger til hva som skal finnes der av kjøkken, bad, toaletter, butikker og aktiviteter i forhold til når vi booker oss inn på et hotell. Men, akkurat som med hoteller, så er det også stor forskjell på campingplasser og antall stjerner de har.  Man kan med rette forvente en del mer fra et overnattingssted med fem stjerner i forhold til et sted med kun to stjerner.

En av de store forskjellene på stjerner som er tildelt et hotell kontra en campingplass er at et hotell med mange stjerner ofte har store og luksuriøse rom, elegante spisesteder og en rekke fasiliteter som spa, basseng, casino og annen underholdning. En campingplass som har mange stjerner kan som regel tilby en rekke mobilehomes, som kan leies og som har en høyere standard enn din vanlige campingvogn. Men ellers går antallet av stjerner ofte på de ekstra fasiliteter som stedet tilbyr. På en fem stjerners camping har de ofte mange bassenger, flere restauranter, butikker og mange aktiviteter for voksne og barn i alle aldre. I tillegg har de gjerne en helt spesiell beliggenhet.

Norske campingplasser

Det finnes et stort antall campingplasser i Norge, men det er ganske få som har mer enn tre stjerner i de offisielle guidene som finnes. Det stilles en rekke krav til hvilke fasiliteter som skal være på campingplassen, avhengig av hvor mange stjerner den skal ha.

Krav til én stjerne:

Det skal være tydelig merket med navn på campingen og antall stjerner. Samtidig skal veiene på plassen være velholdte. Inne på området skal det finnes førstehjelpsutstyr og en tavle med informasjon om ordensregler og brannredskaper. Her skal også være toaletter og vaskeplasser som er tilpasset kapasiteten på plassen. Det skal være mulig å kunne vaske opp i varmt vann og tilgang til servanter med varmt vann samt stikkontakter og muligheter for å lage mat.

Krav til tre stjerner:

Når vi ser på kravene til tre stjerner så er det flere ekstra ting som må være på plass. En ting er at det må være en vakt tilstede mellom kl. 09.00 – 22.00 og en fast resepsjon. Det må også være lys på veien og mulighet for å spise på et spisested innenfor 10 km fra campingen. Det er også et krav at her må finnes dusjkabinetter med varmt vann, stellerom og vaskemaskin samt mulighet for å tørke klær. Sist, men ikke minst må campingplassen ha en kiosk som er åpen på dagtid.

Krav til fem stjerner:

Til slutt kan vi nevne noen av kravene til de beste plassene. Her er det mange ting som må være på plass, blant annet egen restaurant, butikker, gatekjøkken innen på området, vanntilkobling og avløp til campingvogner og ikke minst patruljerende nattevakt.