Holmsbu er en av de koseligste tettstedene som finnes i Buskerud fylke og spesielt på Hurumlandet, som denne lille halvøya også kalles. Tettstedet har vært et populært feriested for folk fra hele Østlandet, men spesielt Oslo, helt siden 1880-tallet. Her kom de fine fruene til Holmsbu med dampbåt for å nyte livet i strandkanten og den vakre naturen. I dag er det noe enklere å komme seg til Holmsbu, enten i egen bil eller med buss 251 direkte fra Oslo bussterminal. Her finnes fortsatt mange koselige gamle bygninger, kultur severdigheter og ikke minst flere spisesteder hvor man kan nyte god mat, enten til lunsj eller en nydelig middag etter en lang dag på en av de mange små sandstrendene som finnes i området. I et av de eldste hus i Holmsbu ble det for snart 12 år siden etablert en ny restaurant av brødrene Jensen og den dagen i dag driver de fortsatt dette spisestedet, som du finner mellom havna og en fredelig hage.

Mat og musikk

Restauranten har åpent i sesongen, normalt fra mai måned til september, og her kan du nyte mat tilberedt av ferske råvarer mens du nyter utsikten over havnen og fjorden. Råvarene kommer fra de mange små produsenter som finnes på Hurumlandet og sikre at restauranten kan servere kortreist mat av høy kvalitet. På menyen er det litt for enhver smak med fokus på havet og et par kjøttretter for dem som ikke er til sjømat. De kan tilby ferske blåskjell, fiskesuppe, salater, sandwich og fersk ørret. Hos Brdr. Jensen er det ikke kun mulig å kose seg med godt mat og drikke, men med jevne mellomrom kan man høre musikk når de arrangere konserter i bakgården. Planen er at denne skal bygges om slik at det i fremtida vil bli mulig å komme til konsert en del oftere enn det er i dag.

Et av de lokale band som har hatt størst suksess med konserter på Brdr. Jensen, er bandet Offpist som ble dannet i 2000. Her startet fire gutter fra Tofte et band som hadde som målsetning å spille rock og punk musikk og det var alltid liv og glade dager når de spilte konserter på grunn av deres engasjement og store kjærlighet til musikken. Dessverre ble bandet oppløst i 2010, men de rakk å gi ut 4 plater før de sluttet med musikken.

Andre spisesteder

Til tross for sin beskjedne størrelse, så finnes det flere spisesteder i og rundt Holmsbu. En av dem er Bryggekjøkkenet, som du finner ved bryggeanlegget i Holmsbu. Stedet er en sjarmerende cafe og en av spesialitetene til stedet er kuleis og sorbet. Om sommeren er det ikke uvanlig med lang kø foran isbaren og her kan du velge mellom hele 30 ulike typer is. Men stedet serverer mer enn bare is og kan tilby lunsj, middager eller noe kaldt å drikke mens du nyter utsikten over den koselige havna.

Privaten er et annet av de mer spesielle spisestedene i Holmsbu. Stedet er hva vi kan kalle en tradisjonsrik, brun cafe med en uformell atmosfære. Den ligger også nede ved havna og har en stor uteservering som er veldig populær om sommeren. Privaten er kjent for sine store blomster-dekorasjoner som nesten renner over av blomster og på matsiden er det karbonadesmørbrødet som har oppnådd en nesten legendarisk status blant tilreisende og fastboende. En ting er sikkert, når man besøker Holmsbu så trenger man ikke gå sulten i seng, her er et godt og bredt utvalg av gode spisesteder.